عصب کشی چیست؟
برای آشنایی بهتر با واژه عصب کشی، بهتر است ابتدا با آناتومی دندان آشنا شوید.
هر دندان از دوقسمت تاج و ریشه تشکیل می شود. که تاج لایه بیرونی است. که خود از مینا و عاج تشکیل شده است و ریشه قسمت داخل لثه می باشد.
عاج دندان در قسمت درونی تاج قرار دارد که در زیر آن بافت نرمی به نام پالپ وجود دارد که حاوی رگ های خونی، اعصاب و بافت های ارتباطی است.
پالپ از تاج دندان منشعب می شود و تا ریشه دندان که به بافت اطراف دندان متصل است ادامه می یابد و نقش مهمی در خلال رشد دندان دارد.
اگر پوسیدگی دندان به بخش پالپ برسد، باید عصب کشی انجام شود. که شامل برداشتن پوسیدگی، زدودن عفونت ها و ترمیم می باشد.
مراحل عصب کشی دندان
- توجه داشته باشید اگر دندان آبسه داشته باشد، باید با خوردن قرص های آنتی بیوتیک به مدت 10-15 روز، درمان شود. و التهاب کاهش یابد سپس عصب کشی انجام شود.
- در ابتدا دندانپزشک، با استفاده از فرز توربین، عاج دندان را سوراخ کرده و سپس بخش پالپ را تخلیه می کند که به بخش اعصاب دندان برسد.
- به دلیل اینکه حفره پالپ همه رگ های خونی و عصب های دندان را در برمی گیرد، وقتی دچار عفونت می شود. باید کاملا تخلیه شود تا میکروب به قسمت های دیگر بدن بیمار سرایت نکند.
- بعد از اینکه عصب ها و عفونت ها کاملا برداشته شدند و پالپ تخلیه شد، نوبت به پر کردن حفره می رسد.
- جای خالی پالپ را با مواد مخصوصی پر میکنند و سپس دندانپزشک روی دندان را با روکش می پوشاند تا آلودگی های دیگری به داخل آن نفوذ نکنند.
دندان پر شده بعد از عصب کشی، ممکن است در روزهای اول درد داشته باشد، که کاملا طبیعی می باشد و به دلیل حساس شدن دندان است. که پس از چند روز کاملا برطرف می شود.
پوسیدگی دندان:
پوسیدگی دندان درجه های مختلف دارد. ممکن است روی تاج لکه های پوسیدگی ایجاد شود ولی دردی نداشته باشد. که نیاز به درمان سطحی دارد، ولی اگر همین پوسیدگی جزئی درمان نشود ممکن است کار به عصب کشی برسد.
به دلیل فشار بیشتر بر بخش پالپ در شب، دردهای ناشی از آن بیشتر از روز حس می شود.
از علائم پوسیدگی دندان که نیاز به عصب کشی دارد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سیاه شدن دندان و یا ریختگی دیواره های دندان
- تیر کشیدن دندان بدون علت و به مدت طولانی
- تیر کشیدن دندان هنگام خوردن غذا
- تیر کشیدن دندان هنگام خوردن مایعات گرم و سرد
- درد دندان در صورت ضربه زدن به دندان
- ورم کردن صورت و لثه، بخاطر عفونت دندان
- لق شدن دندانی که ریشه آن پوسیده