پیوند لثه چیست؟
پیوند لثه برای ترمیم لثه ای که دچار فرسودگی یا پسروی شده است، انجام می شود. تحلیل لثه بین 4-12 درصد بزرگسالان را درگیر کرده است. پسروی لثه وقتی رخ می دهد. قسمت بیشتری از ریشه دندان نمایان می شود که باعث تشدید خرابی سطح ریشه، آسیب به استخوان نگهدارنده و افزایش حساسیت دندان شود.
جراحی پیوند لثه معمولا توسط متخصص لثه یا پریودنتیست انجام داده میشود. طی این عمل از کام دهان گرفت و پیوند برداشته میشود و به لثه ای که دچار پسروی شده یا بالا رفته است متصل میشود.
دلایل انجام پیوند لثه
تحلیل رفتن لثه به مرور زمان و کم کم اتفاق می افتد. به همین دلیل بعضی افراد متوجه آن نمی شوند. تا زمانی که آسیب جدی به لثه و دندانشان وارد شود. در زیر چند نمونه از مشکلات ایجاد شده در اثر تحلیل لثه را برایتان گفته ایم.
نمایان شدن ریشه دندان :
وقتی ریشه دندان نمایان شود، مقداری پلاک و جرم بر روی آن می نشیند. که شخص نمی تواند آن را با مسواک تمیز کند، به همین دلیل باعث خرابی و پوسیدگی ریشه دندان می شود.
ایجاد حساسیت بالا:
نمایان شدن ریشه, دندان را بسیار حساس می کند، که با خوردن هر غذایی درد بگیرد.
کمک به عمل های ترمیمی:
عمل پیوند بافت نرم قبل از انجام عملهای ترمیمی مانند عمل تاج و ایمپلنت دندان انجام میشود تا از دندانهای پشتیبانی کننده حفاظت شود.
زیبایی :
اصلاح خط لبخند که با پوشاندن سطح ریشه انجام می شود و به زیبایی ظاهری کمک می کند.
انواع پیوند لثه:
جراحی لثه معمولا توسط یک متخصص لثه (پریودنتیست)، انجام می شود.
جراحی بدین صورت انجام می شود که، مقداری از بافت نرم را از سقف دهان بر میدارند و به خط لثه پیوند می زنند. به این ترتیب بافت نرم بیشتری در اطراف محل تحلیل رفته رشد می کند.
سه روش مختلف برای پیوند زدن بافت نرم لثه وجود دارد که عبارتند از:
پیوند لثه آزاد
این روش برای افرادی انجام می شود که لثه های نازکی دارند. و به افزایش حجم و چلوگیری از عقب رفتن لثه کمک می کند.
متخصص در این روش، بافت را مستقیما از لایه بالایی سقف دهان برداشته و به قسمت لثه ای که نازک شده پیوند می زند.
پیوند بافت همبند
یکی از متداول ترین روش، پیوند بافت همبند می باشد. به این صورت که برش کوچکی در پوست دهان ایجاد میشود. تکه کوچکی از بافت زیر آن برداشته می شود. و سپس با بخیه به بافت لثه تحلیل رفته متصل می شود. پس از برداشته شدن بافت همبند مورد نیاز برای پیوند، محل بریده شده در سقف دهان با بخیه دوخته می شود.
پیوند پدیکل
برای افرادی که بافت لثه زیادی در نزدیکی دندانی که ریشه آن آشکار شده است دارند، از این روش استفاده می شود.
در این روش جراحی لثه، به جای اینکه از سقف دهان گرافت برداشته شود، از نزدیکی لثه بالا رفته، یک برش روی لثه زده میشود و بخشی از آن را به سمت دندانی که لثه اش بالا رفته بخیه میکنند
سایر منابع پیوند
برخی از دندانپزشکان و بیماران ترجیح می دهند. به جای استفاده از بافت سقف دهان یا لثه خود فرد، از مواد پیوندی موجود در بانک بافت استفاده کنند. گاهی نیز، از پروتئین های تحریک کننده ای استفاده می شود که قادرند توانایی بدن در رشد طبیعی استخوان و بافت بدن فرد را تحریک کنند. دندانپزشک می تواند بگوید که کدام روش بهتر جواب می دهد.