پیشرفت‌های تکنولوژیکی مدرن در حرفه‌های دندانپزشکی توانسته است مشکلاتی را که برای قرن‌ها وجود داشته است حل کند. با این حال، انواع مختلفی از اختلالات روانشناختی و روان تنی وجود دارد که به دلیل ناکارآمدی ما در درمان بیمارانی که علائم این اختلالات را نشان می‌دهند، هنوز ما را به چالش می‌کشند. اگرچه زمینه مدیریت درد پیشرفت قابل توجهی داشته است، امروزه بسیاری از افراد به دلیل ترس یا اضطراب از مراجعه به دندانپزشک خودداری می‌کنند. به نظر می‌رسد هیپنوتیزم بالینی مزایایی را برای دندانپزشکی به ارمغان می‌آورد زیرا به خنثی کردن عصبی بودن و فوبیای غیرقابل دفاع در بیماران کمک می‌کند. دندانپزشکانی که از هیپنوتیزم استفاده می‌کنند، بیشتر می‌توانند درد و ترس بیماران مضطرب خود را تسکین دهند. این مقاله بینشی در مورد مزایای هیپنوتیزم به عنوان یک درمان ارائه می‌دهد و کاربردهای آن در دندانپزشکی را بررسی می‌کند.

هیپنوتیزم چیست؟

هیپنوتیزم به طور کلیشه‌ای به عنوان یک روش دستکاری روانی در نظر گرفته می‌شود. به این دلیل افسانه‌هایی است که تصورات غلط و بازنمایی‌های ذهنی نادرستی را پیرامون آن ایجاد می‌کند، تا کنترل رفتارها، احساسات و عواطف خود را پس بگیرند. “هیپنوتیزم” در اصل یک کلمه یونانی به معنای “خواب” است. فرد در حالت هیپنوتیزم به نام خلسه قرار می‌گیرد که به طور مصنوعی القا نمی‌شود و با حالت هوشیاری معمول 2 متفاوت است.

مشاهده تغییرات عصبی فیزیولوژیکی این آگاهی تغییر یافته را تأیید می‌کند که آن را از حالت‌های مدیتیشن یا آرامش متمایز می‌کند. اگر چه در حالت هیپنوتیزم، سوژه بسیار حواسش به تلقین است، اما آنها تمرکز خود را حفظ می‌کنند و پتانسیل تصمیم گیری خود را در هر زمان حفظ می‌کنند.

دندانپزشکانی که به طور منظم از هیپنوتیزم در فعالیت‌های بالینی خود استفاده می‌کنند، از مزایای قابل توجه مختلفی قدردانی می‌کنند. کاربردهای متعدد و متنوعی از هیپنوتیزم بالینی در عمل بالینی دندانپزشکی وجود دارد. کاربردهای دندانپزشکی هیپنوتیزم شامل آرامش، رهایی از ترس‌ها و اضطراب‌ها، کاهش درک و شدت درد در حین عمل، کنترل خونریزی و ترشح بزاق (هم برای افزایش و هم کاهش جریان، در صورت لزوم)، کنترل دندان قروچه، مکیدن انگشت و سایر عادات و ارتقای تغییرات رفتاری مرتبط با بهینه سازی سلامت دهان و دندان .

در میان بسیاری از گزینه‌ها برای مدیریت و اصلاح رفتار، هیپنوتیزم یکی از قدیمی‌ترین و غیرتهاجمی‌ترین راه‌ها برای کنترل اضطراب دندانی در کودکان، بزرگسالان و همچنین در بیماران سالمند است و از این رو نتیجه درمانی بهتر و انطباق و رضایتمندی خوبی را به همراه دارد.

هیپنوتیزم چگونه کار می‌کند؟


تصور می‌شود که هیپنوتیزم دسترسی مستقیم به ضمیر ناخودآگاه فرد را فراهم می‌کند. در اصل، این ناخودآگاه است که مسئول بسیاری از کارهایی است که انجام می‌دهیم و احساس می‌کنیم. علم توافق کرده است که هیپنوتیزم شامل قرار گرفتن در حالت خلسه، تجربه آرامش در همان زمان با تقویت تخیل ذهن است. در این حالت، جایی که ضمیر ناخودآگاه رها می‌شود، ما شاهد تغییر در ترکیب نوسانات عصبی به ویژه در قشر پیشانی مغز و کانال های EEG اکسیپیتال راست ۶ هستیم. جهان را تحت تأثیر قرار دهد تا بر ادراک، احساسات، تفکر و رفتار آنها تأثیر بگذارد.

استفاده از هیپنوتیزم در دندانپزشکی:

هیپنوتیزم می‌تواند تسکین قابل توجهی را برای بیماران مضطرب به ارمغان بیاورد و انجام کار را برای دندانپزشک آسان تر کند، اما به ویژه برای کمک به آرامش بیماران اجرا می‌شود. همانطور که آرامش آستانه درد را بالا می‌برد، نیاز به بی حسی موضعی کاهش می‌یابد. و حتی اگر لازم باشد بهتر است تحمل شود. بنابراین، استفاده از هیپنوتیزم به عنوان یک استراتژی کلی آرامش مطمئنا امکان پذیر است.

علاوه بر این، مزایای بالینی را می‌توان از هیپنوتیزم مانند کنترل دنتوفوبیا، رفلکس غیرطبیعی گگ فعال، درد نورالژی سه قلو، درد خوش خیم دهان و صورت، اختلال عملکرد مفصل گیجگاهی فکی (TMD)، سازگاری با دندان مصنوعی، اصلاح رفتار، مانند مکیدن انگشت شست، براکسیسم به دست آورد. علاوه بر این، هیپنوتیزم می‌تواند جریان بزاق و خونریزی را کنترل کند. خشکی دهان و هموستاز را می‌توان از طریق پیشنهادات خواب آور ایجاد کرد، مانند تجسم حضور در بیابان در یک روز گرم و توجه به خشکی دهان به دلیل کمبود آب. تصویر ذهنی از بستن رگ خونریزی دهنده می‌تواند برای کاهش خونریزی پس از جراحی بافت نرم استفاده شود.

هیپنوتیزم در کودکان و نوجوانان ممکن است، اما انجام آن بسیار سخت تر از بزرگسالان است. همچنین درست است که همه افراد مستعد هیپنوتیزم نیستند، زیرا آشکار است که این پدیده با ژنتیک و ساختار مغز نیز ارتباط دارد.

پیشنهاد هیپنوتیزم در مدیریت بیماران اطفال نیز کاربرد دارد. این شامل تکنیک‌های حواس پرتی، قالب بندی مجدد و پیشنهادات تصویری است. برای کودکان 8 تا 12 ساله موثر است، اما حتی یک کودک چهار ساله نیز می‌تواند پاسخگو باشد.

علاوه بر این، استفاده عملی از هیپنوتیزم شامل بی‌دردی در حین جراحی است. هنگام استفاده از هیپنوتیزم برای بی دردی، بیمار باید به هیپنوتیزم عمیق که زمان بر است، برسد و محیطی عاری از حواس پرتی و وقفه داشته باشد.

روش‌های جدید هیپنوتیزم:

بین نوع عمیق هیپنوتیزم و هیپنوتیزم سبک تمایز ایجاد می‌شود و هر دو کاربردهای متفاوتی دارند. هیپنوتیزم عمیق طول می کشد، بنابراین برای عمل منظم دندانپزشکی مناسب نیست. با این حال، برای بی دردی و اصلاح رفتار مورد نیاز است. از سوی دیگر، حالت “نور” آسان تر و سریع تر به دست می‌آید و در هیپنودونتی به طور روزانه استفاده می‌شود. به عنوان مثال، آرام کردن یک بیمار عصبی در عرض 9 دقیقه.

دندانپزشکان باید از پیشنهادات مثبت برای مدیریت بیماران استفاده کنند. کلمات یا اعمالی که باعث اعتماد به دندانپزشک می‌شود، اضطراب و ترس بیمار را از بین می‌برد. روش‌های غیررسمی هیپنوتیزمی شامل استفاده از جملاتی مانند “شما احساس راحتی خواهید کرد” یا “نتایج را دوست خواهید داشت” است و این می‌تواند یک تکنیک قدرتمند برای مدیریت بیمار باشد. پیشنهادات را می توان به دو نوع کلی دسته بندی کرد: مستقیم و غیر مستقیم.

پیشنهاد مستقیم شامل جملات مستقیمی است که توسط سوژه هیپنوتیزم به وضوح قابل درک است. یک مثال می‌تواند این باشد: “سر خود را تکان ندهید زیرا قبل از اتمام نمی‌توانید.” پیشنهاد غیرمستقیم از غیرمستقیم بودن در پرداختن به موضوع به شکلی از جملات هیپنوتیزمی پنهان استفاده می‌کند. یعنی سوژه بدون اطلاع آنها هیپنوتیزم می‌شود.

نتیجه گیری

هیپنوتیزم کاربردهای زیادی در زمینه دندانپزشکی دارد، از آرام سازی ساده بیمار مضطرب تا بی دردی کامل برای جراحی. هیپنوتیزم بالینی می‌تواند یک ابزار فوق العاده ارزشمند در دندانپزشکی باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *