ژنژیویت چیست؟
بیماری های لثه طیف متنوعی دارند. ژنژیویت، خفیف ترین نوع بیماری لثه می باشد. در واقع ژنژیویت، به مرحله ابتدایی بیماری لثه گفته می شود.
ژنژيويت، باعث قرمزی ، تورم و خونریزی لثه و بوی بد دهان می شود. این بیماری به دلیل اینکه در مراحل اولیه می باشد، باعث هیچ درد یا ناراحتی نمی شود. دلیل ایجاد این بیماری، معمولا رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان می باشد، که باعث تجمع پلاک میکروبی روی دندان می شود.
عوامل ایجاد بیماری ژنژيويت:
- مصرف دخانیات و سیگار
- نوسانات هورمونی
- تغذیه ناصحیح و نامناسب
- زمینه ژنتیکی
- بیماری های سیستمیک
- بالا رفتن سن، استرس
- مصرف برخی از دارو ها
- عفونت ایدز
- بلوغ
- دیابت
- بارداری
بیماری ژنژیویت را می توان با رعایت بهداشت و دستورات پزشک درمان کرد. در صورت عدم درمان، این بیماری به پریودنتیت تبدیل می شود و باعث آسیب دائمی به دندان ها و فک می گردد.
پریودنتیت چیست؟
پریودنتیت بیماری پیشرفته ژنژیویت می باشد. در واقع این بیماری طیف گسترده ای از بیماریها لثه می باشد.
میکروارگانیسم هایی مانند باکتری ها به سطح دندان و پاکت های اطراف آن چسبیده و تکثیر می شوند. سپس، با واکنش سیستم ایمنی بدن و آزاد شدن سموم، التهاب ایجاد می کنند. به مرور زمان علاوه بر مرز لثه ها به بخش زیر لثه می روند، به بافت های سالم دهان حمله می کنند که در نتیجه استخوان، بافت های احاطه کننده دندان آسیب دیده و تجزیه و تخریب می شوند.
عدم درمان پریودنتیت در نهایت می تواند منجر به از دست رفتن دندان شود. علاوه بر این خطر سکته، حمله قلبی و سایر مشکلات سلامتی نیز افزایش می یابند.
بهترین راه حل این بیماری، درمان به موقع آن است. جرم گیری دندان اهمیت بسزای در جلوگیری از بیماری پریودنتیت دارد.
بیماری پریودنتیت یا پریودنتایتیس عموما ژنتیکی است، یعنی اگر در خانواده افراد جستجو کنیم یک نفر از افراد خانواده مانند پدر، مادر یا یکی از نزدیکان ژن این بیماری را دارند.
علائم پریودنتیت:
– تحلیل لثه
– بوی بد دهان
– لثه ها هنگام مسواک زدن و کشیدن نخ دندان خونریزی می کنند.
– لثه های قرمز، نرم یا متورم
– تجمع پلاک یا تارتار روی دندان ها
– تغییر در موقعیت دندان ها یا لق شدن آنها
– درد هنگام جویدن
– پاسخ التهابی در کل بدن
– از دست دادن دندان ها
– طعم ناخوشایند دهان